14 d’oct. 2007

Jesús a les presons de Franco



L’església nacional-catòlica té un greu problema amb la memòria històrica. Dels molts evangelis, més o menys retocats i falsificats, canònics o apòcrifs, avui diumenge en trio un. Canònic i per tant inqüestionable segons el mestratge de l’església romana: paraula de Déu, no? Anem doncs a l’evangeli segons Mateu, 25, 31-40. Amb profund respecte, transcric aquestes paraules que l’evangelista posa en boca del rabí Jeshua: “...Perquè vaig tenir fam i em vau donar menjar; vaig tenir set i em vau donar beure; era foraster i em vau acollir; estava nu i em vau vestir; estava malalt i em vau visitar; estava empresonat i vau venir a veure'm.' Aleshores, els justos li replicaran: 'Senyor, quan t'hem vist afamat i t'hem donat menjar, o assedegat i t'hem donat beure? Quan t'hem vist foraster i t'hem acollit, o nu i t'hem vestit? Quan t'hem vist malalt o empresonat i t'hem visitat?' El rei els respondrà: 'Us asseguro que cada vegada que ho heu fet a un d'aquests germans meus més petits, a mi m'ho heu fet.' Després dirà als de la seva esquerra: 'Fora del meu davant, maleïts. Aneu al foc etern, preparat per al diable i els seus àngels. Perquè vaig tenir fam i no em vau donar menjar; vaig tenir set i no em vau donar beure; era foraster i no em vau acollir; estava nu i no em vau vestir; estava malalt i empresonat i no em vau visitar." Aleshores també ells li respondran: 'Senyor, ¿quan t'hem vist afamat o assedegat, foraster o nu, malalt o empresonat, i no t'hem ajudat?' Ell els respondrà: "Us asseguro que cada vegada que no ho heu fet a un d'aquests més petits, tampoc a mi no m'ho heu fet.' I aquests aniran al càstig etern i els justos a la vida eterna”.

Al costat de les paraules del rabí Jeshua hi poso avui una foto. N’hi ha més. On havien de cridar el nom del seu déu, cridaven “Heil, Hitler” o “¡Viva, Franco!”. O callaven i miraven cap a una altra banda. En comptes dels camps de concentració nazis podríem posar-hi les presons franquistes. No canviaria res. Tot i que dintre de l’escala relativa del mal, si existeix, el franquisme o el feixisme italià estan lluny de la maldat absoluta, massiva i freda del nazisme o del comunisme soviètic. No és cap consol ni cap disculpa, però és també la veritat...

Quin és el problema de l’església de Roma o de l’actual església nacional-catòlica amb la memòria històrica? El problema té un nom. Es diu Jeshua. O Jesús, que és com els agrada traduir-lo. O Jesucrist, fórmula que resumeix una de les principals creences cristianes. El seu Jesús hauria estat a les presons de Franco, a les parets dels cementiris on afusellaven de matinada els condemnats, a les càmeres de gas, a les sales de tortura, als trens d’Auschwitz, a les fosses comunes. El mateix Jesús que, segur, hauria estat també al costat dels assassinats i els perseguits de l’Espanya republicana. Aquest és el problema de l’església romana: el seu déu Jesús no feia distincions. Se’l pot trobar amb tots els que passen gana, els que estan malalts i empresonats, els que pateixen, els que són perseguits, torturats i assassinats... Ell només veia persones que patien, éssers humans. I els estimava. Fills de Déu, germans: així és com el mateix Jesús els anomenava.
______
Jesús en las cárceles de Franco
La iglesia nacional-católica tiene un grave problema con la memoria histórica. De los muchos evangelios, más o menos retocados y falsificados, canónicos o apócrifos, hoy domingo vamos a escoger uno. Canónico y por lo tanto incuestionable según el magisterio de la iglesia romana: Palabra de Dios, ¿no? Vamos pues al evangelio según Mateo, 25, 31-40. Con profundo respeto, transcribo estas palabras que el evangelista pone en boca del rabino Jeshua: "... Porque tuve hambre y me disteis comida; tuve sed y me disteis de beber; era forastero y me acogisteis; estaba desnudo y me vestisteis; estaba enfermo y me visitasteis; estaba en la cárcel y vinisteis a verme.' Entonces, los justos le replicarán: 'Señor, ¿cuándo te hemos visto hambriento y te hemos dado comida, o sediento y te hemos dado de beber? ¿Cuándo te hemos visto forastero y te hemos acogido, o desnudo y te hemos vestido? ¿Cuándo te hemos visto enfermo o encarcelado y te hemos visitado'? El rey les responderá: 'Os aseguro que cada vez que lo habéis hecho a uno de estos pequeños hermanos míos, a mí me lo habéis hecho.' Después dirá a los de su izquierda: 'Fuera de mi vista, malditos. Id al fuego eterno, preparado para el diablo y sus ángeles. Porque tuve hambre y no me disteis comida; tuve sed y no me disteis de beber; era forastero y no me acogisteis; estaba desnudo y no me vestisteis; estaba enfermo y encarcelado y no me visitasteis." Entonces también ellos le responderán: 'Señor, ¿cuándo te hemos visto hambriento o sediento, forastero o desnudo, enfermo o encarcelado, y no te hemos ayudado'? Él les responderá: "Os aseguro que cada vez que no lo habéis hecho a uno de éstos pequeños, tampoco a mí me lo habéis hecho.' Y éstos irán al castigo eterno y los justos a la vida eterna".

Al lado de las palabras del rabino Jeshua pongo hoy una foto. Hay más. Donde tenían que proclamar al nombre de su dios, gritaban "Heil, Hitler!" o "¡Viva, Franco!". O callaban y miraban hacia otro lado. En vez de los campos de concentración nazis podríamos poner las prisiones franquistas. No cambiaría nada. Aunque dentro de la escala relativa del mal, si existe, el franquismo o el fascismo italiano están lejos de la maldad absoluta, masiva y fría del nazismo o del comunismo soviético. No es ningún consuelo ni ninguna disculpa, pero ésta es también la verdad ...

¿Cuál es el problema de la iglesia de Roma o de la actual iglesia nacional-católica con la memoria histórica? El problema tiene un nombre. Se llama Jeshua. O Jesús, que es como les gusta traducirlo. O Jesucristo, fórmula que resume una de las principales creencias cristianas. Su Jesús habría estado en las prisiones de Franco, en los muros de los cementerios donde fusilaban al amanecer a los condenados, en las cámaras de gas, en las salas de tortura, en los trenes de Auschwitz, en las fosas comunes. El mismo Jesús que, seguro, habría estado también al lado de los asesinados y los perseguidos de la España republicana. Éste es el problema de la iglesia romana: su dios Jesús no hacía distinciones. Se le puede encontrar al lado de todos los que pasan hambre, los que están enfermos y encarcelados, los que sufren, los que son perseguidos, torturados y asesinados ... Él sólo veía personas que sufrían, seres humanos. Y los amaba. Hijos de Dios, hermanos: así es como el mismo Jesús les llamaba.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

A L'Ull de Poll hem canviat de pàgina: www.ulldepoll.cat Felicitats i continua publicant!

JR&OC ha dit...

>Ull de Poll. Us seguiré...