30 d’oct. 2006

L'ascensor i el tabú

(30 octubre 2006) Va, diguem la veritat… Clar que hi ha gent -no poca- a Catalunya que arrufa el nas quan un home nascut a Andalusia es presenta a candidat a presidir la Generalitat. No només és "catalanoandalús", no. El problema és que a sobre es presenta pel partit socialista. M'explico. Si fós xarnego, andalús o fins i tot moro, o dona, ja posats a arribar als extrems…, i fos convergent, seria un exemple extraordinari de la integració d'un immigrant a Catalunya. Aquest és l'autèntic ascensor social (ens sóna l'expressió?) que et dóna el certificat de català com cal. De fet, això mateix ja ho ha intentat a vegades CiU, no amb la gosadia de presentar un García nascut a Sevilla o un Pérez de Burgos a la presidència de la Generalitat. Però sí per exemple presentant un Florido a l'alcaldia de Terrassa, fa uns quants anys. O no recordem tot el que es va dir (molt més del que es va escriure) amb motiu de l'operació Florido?

A la recta final de la campanya s'ha destapat la qüestió:
http://www.elpais.es/articulo/espana/Polemica/origen/andaluz/Montilla/elpporesp/20061030elpepinac_14/Tes/
http://www.e-noticies.com/actualitat/montilla-diu-que-serà-president-també-dels-votants-de-ciu-12692.html

Catalunya és un país vell i savi, molt italià, on els silencis ben administrats ajuden a anar tirant. Una de les coses sobre les quals callem (més enllà de l'escenari políticament/socialment correcte) és que a Catalunya hi ha una esquerda lingüística, una frontera: la Catalunya que parla i viu en català i la que parla i viu en castellà. Permeable, sí, perquè la gent en general és educada. Trobareu indicis d'aquesta esquerda al mapa de distribució territorial dels diaris, per exemple, a les audiències televisives, a les campanyes institucionals que fan les administracions, a la barra dels bars i cafeteries, a les botigues… Però no és de bon gust esmentar-ho.

Com no ho era esmentar l'origen de un candidat com un motiu per votar-lo o no. Perquè no hauria de ser un fet rellevant, oi? Diu la teoria benpensant que el que votem són les idees, el projecte polític, els compromisos. I un be negre! Votem si un candidat ens cau bé o malament, si és més o menys simpàtic o més o menys prepotent, si ens en refiem o no, si parla millor o pitjor i és més o menys convincent, i també, és clar, votem el que representa, el que és capaç d'encarnar, juntament amb una idea global (per a cadascú una mica diferent) del projecte polític que l'embolcalla i al qual posa cara i nom. Igual que quan jutgem un govern determinat, no importen massa aquestes interminables llistes de coses fetes que hi ha partits que tenen tanta afició a fer: importa una valoració de conjunt, l'abstracció a la qual arribes molt abans que els governants comencin a fer la seva llista dels deures fets, i et quedes amb la idea (a vegades molt simplista, quin remei) del que realment i en essència han fet i com ho han fet.

Ves per on, el darrer dia de campanya, ens acaben de servir en safata un tema tan vell que sembla nou. El tema té dues facetes. La primera, el tabú: sí que importa d'on ets, per molt que fem veure una altra cosa. La segona: sí que importa quin ascensor agafes, sobretot quan vols arribar a dalt de tot.

Ja tenim un tema més per donar-hi voltes demà, jornada de reflexió. Dimecres, la resposta. Una resposta complexa. A l'italiana.
--------------------------------------------------------------------------------------
El ascensor y el tabú

(30 octubre 2006) Venga, las cosas como son. Claro que en Catalunya hay gente, y no poca, que arruga la nariz cuando un hombre nacido en Andalucía se presenta como candidato a la presidencia de la Generalitat. No es sólo un "catalanoandaluz", no. El problema es que además se presenta por el partido socialista. Me explico. Si fuera charnego o andaluz o incluso moro, o mujer, ya puestos en los extremos…, y fuera convergente, sería un ejemplo extraordinario de la integración de un immigrante en Catalunya. Este es el auténtico ascensor social (¿nos suena la expresión?) que te expide el certificado de catalán como Dios manda. De hecho, es lo que ha intentado a veces CiU, no con el atrevimiento de presentar un García nacido en Sevilla o un Pérez de Burgos a la presidencia de la Generalitat. Pero sí por ejemplo presentando un Florido a la alcaldía de Terrassa, unos años atrás. No nos acordamos ya de todo lo que se dijo (mucho más de lo que se escribió) con motivo de la operación Florido.

En la recta final de la campaña se ha destapado la cuestión:

http://www.elpais.es/articulo/espana/Polemica/origen/andaluz/Montilla/elpporesp/20061030elpepinac_14/Tes/
http://www.e-noticies.com/actualitat/montilla-diu-que-serà-president-també-dels-votants-de-ciu-12692.html

Catalunya es un país viejo y sabio, muy italiano, donde los silencios bien administrados ayudan a ir tirando. Una de las cosas sobre las que callamos es que en Catalunya existe una grieta lingüística, una frontera: el país que habla y vive en catalán y el que lo hace en castellano. Permeable, sí, porque la gente en general es educada. Encontramos indicios de esta grieta en el mapa de distribución territorial de los periódicos, en las audiencias televisivas, en las campañas institucionales, en la barra de los bares y cafeterías, en las tiendas… Pero no es de buen gusto mencionarlo.

Como no lo era mencionar el origen de un candidato como un motivo para votarlo o no. Porque no debería ser un dato relevante, ¿verdad? Dice la teoría bienpensante que lo que votamos son las ideas, el proyecto político, los compromisos. No es así. Votamos si un candidato nos cae mejor o peor, si habla bien o mal, si es convicente, más o menos simpático o prepotente, si nos merece confianza, aunque también, claro, votamos lo que representa, lo que es capaz de encarnar, junto con una idea global (distinta para cada uno) del proyecto político que lo envuelve y al que pone cara y nombre. Igual que cuando juzgamos un gobierno determinado, no importan demasiado estas interminables listas de cosas hechas que hay quien tanta afición tiene a hacer: importa más una valoración de conjunto, la abstracción a la que llegas mucho antes de que un gobernante empiece a hacer su lista de deberes hechos y te quedas con la idea de lo que en esencia han hecho y cómo lo han hecho.

El último día de campaña nos han servido en bandeja un tema tan viejo que parece nuevo.Tiene dos facetas. La primera, el tabú: sí que importa de dónde eres. La segunda, el ascensor: sí que importa a qué ascensor subes, sobre todo cuando quieres llegar arriba del todo.

Ya tenemos un tema más para darle algunas vueltas mañana, jornada de reflexión. Y el miércoles, la respuesta. Una respuesta compleja. A la italiana.