14 d’oct. 2006

DNI i cues

(14 octubre 2006) Ben aviat podrem portar a la cartera un DNI electrònic. No sé si per bé o per mal, o les dues coses juntes. Servirà perquè ens controlin més, segur. El proper pas, un xip sota la pell (com fan alegrement els anglesos: ja se'n penediran algun dia…). Però també tindrà coses positives. Podrem treure més profit a la xarxa, fer infinitat de gestions amb més seguretat, fer tràmits amb les administracions… Això estarà bé, forma part del nou món que està naixent a l'altra banda de la pantalla de l'ordinador amb el que ara mateix estic escrivint aquest blog… Un món ple de possibilitats, d'avenços… Un món que t'apropa moltíssimes coses, que te les fa molt més fàcils que abans.

Però el vell món no acaba de morir… Mentre cantem les lloances del futur DNI electrònic,continuen les cues a la comissaria de Terrassa.

Podeu veure-ho al Diari de Terrassa d'avui dissabte.
(La portada, a http://www.terrassa.net).

Un clàssic. Fa un munt d'anys, quan la policia estava a l'edifici d'oficines municipals del carrer Unió, fer cua i fer-se el DNI eren sinònims. Ara també, a la comissaria del carrer Baldrich. Proveu de comparar-la amb la bonica comissaria de sèries com "El comisario", per exemple… Té una estètica i un ambient lamentables (diuen molt sobre el propi servei…), més propis d'una peli del Torrente. Uns trenta anys separen una i altra comissaria…

Res a veure, per exemple, amb l'evolució que han experimentat les oficines i serveis municipals en el mateix període. Ho he viscut d'aprop i puc dir-ho amb coneixement de causa: la voluntat i l'esforç que s'han posat en fer millores han estat constants. Clar que hi ha coses que es podien haver fet millor, com a qualsevol activitat humana, però el salt endavant ha estat espectacular, i no s'atura: acabem d'estrenar, per exemple, uns nous "caixers automàtics" (infoservei) que són autèntiques oficines municipals de carrer…

Podeu saber-ne més a:
http://www.terrassa.org/noticies/atencio_ciutada/infoservei.htm
Per veure altres serveis que ofereixen aquests "caixers":
http://www.e-newsterrassa.com/Recursos/Infoservei.asp
Tot preparant una administració 100% oberta per internet:
http://www.terrassa.org/ajuntament/acciodegovern/normativamunicipal/ordenances_reglaments/ogae.htm
Si voleu fer un munt de coses a través d'internet:
https://aoberta.terrassa.org/

Però hi ha coses que no canvien. Les cues a la comissaria no tenen res a veure amb el creixement de la població, sinó amb la desídia, tan espanyola, per desgràcia, dels poders estatals a "a províncies".

El cas de Correus és un paral.lelisme interessant. A aquest país nostre (Espanya) li hauria anat bé menys patriotisme de llautó i més Estat de veritat, menys banderes de dos o tres-cents metres quadrats (com aquella del ministre Trillo) i més ordinadors. Això hagués incrementat extraordinàriament el "carinyu" per l'Estat com a "servei central", al servei de tots, en aquestes dècades de desplegament (virtuós) de l'Estat de les Autonomies…

Ara semblarà que amb els Mossos sí que anirem bé i tindrem comissaries de disseny i ben informatitzades. No vull pas desmereixe'ls, però no té res a veure una cosa amb l'altra: en aquestes dècades ens hem merescut rebre un servei policial millor per part de l'Estat, i ens han donat un servei dolent i pobre de recursos.

No és gens evident que (reflexió útil ara que som a les portes d'una campanya electoral) tots els serveis es prestin millor com més a prop del "client" és el centre de decisió. França és un exemple -tòpic- de país amb un Estat central que funciona, sovint com un rellotge. Amb excepcions, clar. Hi ha administracions que funcionen i n'hi ha que no: aquesta és l'autèntica classificació.

Ja sé que podeu pensar que la meva no és una opinió objectiva, però n'és més del que sembla i no diré mai que tot sigui de color rosa: el nostre Ajuntament pertany al grup de les administracions que funcionen, i dintre d'aquest, al de les que es busquen la vida per funcionar cada dia una mica millor…

Si voleu saber més coses sobre el futur DNI i altres "virgueries"digitals, us deixo algunes pistes per navegar…
http://www.dnielectronico.es/
http://www.elpais.es/articulo/internet/Turismo/tecnologico/conseguir/DNI/electronico/elpportec/20061009elpepunet_1/Tes/
http://www.js-e.net/site/cat/index.htm
http://www.aocat.net/
http://www.catcert.net/web/cat/inici/home.jsp
Us recomano també que visiteu: http://www.localret.es/. El president d'aquest consorci format per més de 800 ajuntaments catalans (és a dir, pràcticament tots) és des de fa pocs mesos el nostre alcalde, Pere Navarro (http://www.terrassa.org/ajuntament/alcalde.htm)