Diumenge Terrassa (com milers de ciutats i pobles d’arreu de Catalunya i Espanya) estarà en les mans dels ciutadans que vagin a votar. I dels que no. A Terrassa ens hem estalviat el joc pervers de les enquestes i la campanya, com ha de ser, avança a cegues. O més aviat a les palpentes. No és que tots els resultats siguin possibles, però el resultat final és incert. Les enquestes són enganyoses: s’afirma amb una frívola contundència “tal o qual partit treurà tants vots”, “aquest governarà”, “el partit tal i el qual faran un pacte de govern”… Les enquests no es presenten com a aproximacions ni hipòtesis, no: són veritats absolutes que no conviden a anar a votar, perquè el futur ja l’ha escrit la demoscòpia i no cal que els ciutadans ens moguem de casa. I no, no n’està, d’escrit. Depèn del que fem diumenge jo, tu, ell, ella, nosaltres…
La ciutat, com qualsevol comunitat, funciona més o menys dividida entre els que passen de tot i els que s’impliquen en diferents graus. Anar a votar és el mínim. No és molt més difícil ni demana molt més temps que anar a comprar el pa dels diumenges. L’abstenció no és només passotisme fàcil, certament: diu moltes coses, però té tants significats que acaba per no tenir-ne cap. Cansament del soroll político-mediàtic, desencís, desinterès, ganes d’anar a la platja, emprenyades diverses… Tot això s’hi barreja. Hi ha qui hi està instal.lat permanentment i qui de tant en tant vota, mogut sobretot per les emocions intenses i dramàtiques, com a les darreres eleccions generals. No hi ha només una lluita d’idees: menysprear les emocions és un greu error. Però mentre que les idees es fabriquen, les emocions són més espontànies o fruit de reaccions. Costa molt crear-les, tot i que hi ha qui ho intenta desesperadament.
En unes municipals les emocions fortes no són freqüents. Per sort. A Terrassa i a la majoria de municipis han dominat les idees, les paraules, els projectes, més o menys a ran de terra. Una bona campanya, encara que els grans mitjans de comunicació no en fotin ni cas. Què els importa un carrer o una escola, quan poden jugar al gran monopoly electoral sobre el mapa català o espanyol i convertir un vot a un candidat de Picamoixons o de Torrelodones en un vot a Rajoy o Zapatero…
Aquesta ha estat una campanya a escala humana, molt humana, com toca. Clar que hi ha intuïcions o emocions en el rerafons. Però són suaus, excepte per als ciutadans més mobilitzats, ideologitzats o millor informats: una relativa minoria.
El discurs global és imprescindible: la idea, el model de ciutat. Però no són molts els ciutadans que la poden tenir al cap. Igual que els queda lluny un tret molt característic de la política municipal: les llistes de coses, “les que hem fet”, “les que farem”. La política municipal és una política de llistes, de pàgines i pàgines amb llistes de coses fetes o per fer. Concretíssima. Llistes tan imprescindibles com interminables, que no és gens fàcil resumir en dos o tres conceptes que arribin a tothom i en una idea que ho empari tot.
La majoria té una visió més limitada, en el temps (present) i l’espai (els llocs per on ens movem). D’aquí que hi hagi una majoria de votants egoistes, actitud que no forçosament és negativa. Es un egoisme pragmàtic. Gent que no vota en clau de ciutat, sinó en clau estrictament personal, de 100 o 200 metres a la rodona: què m’interessa a mi. Escoles? Metro? Feina? Un pis? Dos contenidors més a la cantonada de casa? Aquestes necessitats són una llista molt curta. El votant egoista no les contrasta amb els programes dels partits, sinó amb la idea global que en té i amb l’estat de la ciutat, en com creu que van les coses: extrapola instintivament el que veu i sent en el seu dia a dia. Si la ciutat va bé o malament ho sap tothom. El procés acaba amb una curta llista de noms propis, de cares humanes, que mereixen més o menys confiança. Molt curta: no arriba ni a un top-ten, és com a molt un top-two, three o four… Més o menys com quan vas al súper, encara que la comparació sigui odiosa: quantes marques de detergent o desodorant portes al cap?
A això s’hi ha d’afegir l’humor, el to general.
L’humor de la ciutadania és un factor poc mesurable, però no menyspreable. Una ciutat optimista i satisfeta com Terrassa, per exemple, en la que fins i tot als taxistes els costa ser catastrofistes i anunciar l’apocalipsi cada cinc minuts, es comporta d’una manera molt diferent que una ciutat emprenyada o deprimida. Segons què faci, té més coses a perdre que a guanyar. S’ha de ser molt irreflexiu (queda finet, eh?) per canviar quan les coses van bé, encara que faci molts anys que van bé. Que duri molts anys més, si pot ser. Egoisme? Potser sí. Però què mou les persones i les societats si no és l’egoisme, en el millor i més complexe sentit de l’expressió?
Aquests són més o menys els principals factors que portaran a votar diumenge vinent a molta gent. Cadascú vota la “seva” ciutat, el seu propi futur. Són ciutats diferents al voltant d’un “jo”, el de cada votant.
I l’alquímia del vot la converteix en una ciutat de “nosaltres”, que decideix qui la representa millor i dibuixa un mapa sobre el qual a partir de dilluns caldrà construir governs per fer coses. Per complir promeses. Electoralistes, sí. I tant. L’electoralisme (no la seva caricatura, no ens confonguem) és el motor del sistema democràtic i genera progrés i benestar col.lectius. Així de simple i de complexe, combinat amb la paradoxa del votant (i del polític) egoista.
O sigui que diumenge a votar…
No cal que ho facis pel teu poble o ciutat.
Fes-ho per tu. Funciona.
* * *
El votante egoísta
El domingo Terrassa (como miles de ciudades y pueblos de toda Cataluña y España) estará en las manos de los ciudadanos que vayan a votar. Y de los que no. En Terrassa nos hemos ahorrado el juego perverso de las encuestas y la campaña, como tiene que ser, avanza y finaliza a ciegas. O más bien a tientas... No es que todos los resultados sean posibles, pero el resultado final es incierto. Las encuestas son engañosas: se afirma con una frívola contundencia "tal o cual partido sacará tantos votos”, “este/a candidato/a gobernará", "el partido tal y el partido cual formarán gobierno”… Las encuestas no se presentan como aproximaciones ni hipótesis, ni mucho menos: se sirven como verdades absolutas que no invitan a ir a votar, porque el futuro ya lo ha escrito la demoscopia y no hace falta que los ciudadanos nos movamos de casa.
Y no, no está, de escrito. Depende de lo que hagamos el domingo yo, tú, él, ella, nosotros ...
La ciudad, como cualquier comunidad, funciona más o menos dividida entre los que pasan de todo y los que se implican en diferentes grados. Ir a votar es el mínimo. No es mucho más difícil ni pide mucho más tiempo que ir a comprar el pan de los domingos. La abstención no es sólo pasotismo fácil, ciertamente: dice muchas cosas, pero tiene tantos significados que acaba por no tener ninguno. Cansancio del ruido político-mediático, desencanto, desinterés, ganas de ir a la playa, cabreos diversos... Todo eso se mezcla. Hay quien está instalado en ella permanentemente y quien de vez en cuando se deja caer por el colegio electoral, movido sobre todo por las emociones intensas y dramáticas, como en las últimas elecciones generales. No hay sólo una lucha de ideas: despreciar las emociones es un grave error. Pero las ideas se fabrican, mientras que las emociones son más espontáneas o fruto de reacciones. Cuesta mucho crearlas, aunque hay quien lo intenta desesperadamente.
En unas municipales las emociones fuertes no son frecuentes. Por suerte. En Terrassa y a la mayoría de municipios han dominado las ideas, las palabras, los proyectos, más o menos a ras del suelo. Una buena campaña, aunque los grandes medios de comunicación no hagan ni puñetero caso. Qué las importa una calle o una escuela, cuando pueden jugar al gran monopoly electoral sobre el mapa catalán o español y convertir un voto a un candidato de Picamoixons o de Torrelodones en un voto a Rajoy o Zapatero ...
Ésta ha sido una campaña a escala humana, muy humana, como corresponde. Claro que hay intuiciones o emociones en el trasfondo. Pero son suaves, excepto para los ciudadanos más movilizados, ideologizados o mejor informados: una relativa minoría.El discurso global es imprescindible: la idea, el modelo de ciudad. Pero no son muchos los ciudadanos que la pueden tener en la cabeza. Igual que les queda lejos un rasgo muy característico de la política municipal: las listas de cosas, "lo que hemos hecho", "lo que haremos". La política municipal es una política de listas, de páginas y páginas con listas de cosas hechas o por hacer. Concretísima. Listas tan imprescindibles como interminables, que no es nada fácil resumir en dos o tres conceptos que lleguen a todo el mundo y en una idea que lo ampare todo.La mayoría tiene una visión más limitada, en el tiempo (presente) y el espacio (los lugares por donde nos movemos).
De aquí que haya una mayoría de votantes egoístas, actitud que no forzosamente es negativa. Es un egoísmo pragmático. Gente que no vota en clave de ciudad, sino en clave estrictamente personal, de 100 o 200 metros a la redonda: “qué me interesa a mí”. ¿Escuelas? ¿Metro? ¿Trabajo? ¿Un piso? ¿Dos contenedores más a la vuelta de la esquina? Estas necesidades son una lista muy corta. El votante egoísta no las contrasta con los programas de los partidos, sino con la idea global que tiene de los mismos y con el estado de la ciudad, en cómo cree que van las cosas: extrapola instintivamente lo que ve y siente en su día a día. Si la ciudad va bien o mal lo sabe todo el mundo. El proceso acaba con una corta lista de nombres propios, de caras humanas, que merecen más o menos confianza. Muy corta: no llega ni a un top-ten, es como mucho un top-two, three o four... Más o menos como cuando vas al súper, aunque la comparación sea odiosa: ¿cuántas marcas de detergente o desodorante recuerdas?
A todo esto hay que añadirle el humor, el tono general.
El humor de la ciudadanía es un factor poco mesurable, pero no despreciable. Una ciudad optimista y satisfecha como Terrassa, por ejemplo, en la que incluso a los taxistas les cuesta ser catastrofistas y anunciar el apocalipsis cada cinco minutos, se comporta de una manera muy diferente que una ciudad fastidiada o deprimida. Según la decisión que tome en las urnas, tiene más cosas a perder que a ganar. Hay que ser muy irreflexivo (queda fino, ¿eh?) para cambiar cuando las cosas van bien, aunque haga muchos años que van bien. Que dure muchos años más, si puede ser. ¿Egoísmo? Tal vez sí. ¿Pero qué mueve a las personas y las sociedades si no es el egoísmo, en el mejor y más complejo sentido de la palabra?
Éstos son más o menos los principales factores que llevarán a votar el domingo próximo a mucha gente. Cada cual vota "su" ciudad, su propio futuro. Son ciudades diferentes en torno a un "yo", el de cada votante.
Y la alquimia del voto la convierte en una ciudad de "nosotros", que decide quién la representa mejor y dibuja un mapa sobre el cual a partir del lunes habrá que construir gobiernos para hacer cosas. Para cumplir promesas. Electoralistas, sí. Claro. El electoralismo (no su caricatura, no nos confundamos) es el motor del sistema democrático y genera progreso y bienestar colectivos. Así de simple y de complejo, combinado con la paradoja del votante (y del político) egoísta.
O sea que este domingo a votar ...
No hace falta que lo hagas por tu pueblo o ciudad.
Hazlo por ti. Funciona.
25 de maig 2007
El votant egoista
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
2 comentaris:
Las últimas noticias sobre Ciu-tadans:
http://ciudadano-ubu.blogspot.com
La Infinita Corrupción contada desde dentro. No te Pierdas el magnífico culebrón creado por un narcisita llamado Albert Rivera:
EL BLOG DEL CIUDADANO UBÚ.
http://ciudadano-ubu.blogspot.com
El Blog del Ciudadano Ubú
Interesante información... Le echaré un vistazo e intentaré contrastarla. Gracias por el comentario.
Publica un comentari a l'entrada