9 de nov. 2006

Notícies de l'imperi…

(09.11.2006). L'espectacular fracàs electoral de Bush i del partit republicà aquest dimarts, als Estats Units, pot marcar el final de l'impacte atordidor dels atemptats de l'11-S a Nova York i obrir una nova etapa política.

Els demòcrates, que vistos des d'Europa a vegades semblen una mena d'esquerra moderada (liberal, en el llenguatge polític USA), ténen una oportunitat, però dintre d'un sistema polític i social que ha fet una mutació sota la mateixa bandera de sempre: ha sacrificat les llibertats a canvi d'una pretesa seguretat, ha traït molts dels seus principis fundadors i ha forjat un país on predomina el pensament radicalment conservador i extremista.

Els USA segueixen essent, malgrat tot, un imperi en relativa decadència, un gran país, amb una extraordinària capacitat per reinventar-se i una vitalitat envejable...

No avancem esdeveniments, però, perquè Estats Units va començar a girar cap a la dreta i cap al fonamentalisme cristià en els llunyans temps de Ronald Reagan, fa més de vint anys, i no el dia de les Twin Towers…

Una pista interessant: el pas endavant que estan fent les dones, Nancy Pelosi, Hillary Clinton…

Sala de lectura: us faig algunes propostes…

L'editorial d'El País
http://www.elpais.es/articulo/opinion/EE/UU/sale/estupor/elpporopi/20061109elpepiopi_1/Tes/

Un gran diari local nordamericà, The Fresno Bee (Califòrnia), amb el punt de vista de la costa del Pacífic:
http://dwb.fresnobee.com/24hour/front/story/3413731p-12541147c.html

I un altre d'imprescindible a la mateixa zona, Los Angeles Times:
http://www.latimes.com/news/nationworld/nation/la-na-fallout9nov09,0,7530196.story?coll=la-home-headlines

L'USAToday, una visió global:
http://www.usatoday.com/news/politicselections/vote2006/front.htm

El NYT, la visió de la costa est:
http://www.nytimes.com/2006/11/09/us/politics/09elect.html?ei=5094&en=eca88a31da08f650&hp=&ex=1163134800&adxnnl=1&partner=homepage&adxnnlx=1163056126-NehMBkPIbCNBoDwfKw0I1g

El Chicago Tribune, des del nord industrial:
http://www.chicagotribune.com/news/politics/

Des del sud gairebé tropical, el Miami Herald:
http://www.miami.com/mld/miamiherald/news/politics/elections/

I finalment, el punt de vista de la capital federal, el referent del Washington Post:
http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2006/11/08/AR2006110800489.html

Mitjans digitals i informació/opinió internacional. Els diaris digitals catalans i espanyols (no les versions digitals dels diaris de paper) fallen en informació internacional. Hi ha tota la xerrameca que vulguem sobre el tripartit, el procés de pau al País Basc, els embolics interns del PPo la piscina del pedrojota. Molta opinió política, cosa que no és dolenta, si saps de què va cada diari o web. Però poca informació i opinió internacional. Curiosa contradicció, en una xarxa on tots escrivim les tres "w" molt sovint i molt sovint oblidem que una d'elles és per "world", món… Entre la "home" i el "world" haurem d'anar trobant nous camins per internet…

.................................................................................................................

Noticias del imperio


(09.11.2006) El espectacular fracaso electoral de Bush y el partido republicano este martes, en Estados Unidos, puede marcar el final del impacto y el aturdimiento causado por los atentados del 11-S en Nueva York y abrir una nueva etapa política.

Los demócratas, que vistos desde Europa parecen una izquierda moderada (liberal, en el lenguaje político USA), tiene una oportunidad, pero en el marco de un sistema político y social que ha realizado una profunda mutación bajo la misma bandera de siempre: ha sacrificado muchas libertades a cambio de una incierta seguridad, ha traicionado muchos de sus principios fundadores y ha forjado un país donde predomina el pensamiento radicalmente conservador y extremista.

Los USA siguen siendo, además de un imperio en relativa decadencia, un gran país, con una extraordinaria capacidad para reinventarse y una vitalidad envidiable…

Sin embargo, no adelantemos acontecimientos. Estados Unidos empezó a girar hacia la derecha y hacia el fundamentalismo cristiano en los remotos tiempos de Ronald Reagan, hace más de veinte años, y no el día de las Twin Towers…

Una pista interesante: el paso adelante que están haciendo las mujeres, Nancy Pelosi, Hillary Clinton…

Sala de lectura: os dejo algunas propuestas…

El editorial de El País
http://www.elpais.es/articulo/opinion/EE/UU/sale/estupor/elpporopi/20061109elpepiopi_1/Tes/

Desde la costa del Pacífico:
http://dwb.fresnobee.com/24hour/front/story/3413731p-12541147c.html

Desde Los Angeles:
http://www.latimes.com/news/nationworld/nation/la-na-fallout9nov09,0,7530196.story?coll=la-home-headlines

La visión global del USA Today:
http://www.usatoday.com/news/politicselections/vote2006/front.htm

Nueva York y el punto de vista de la costa este:
:http://www.nytimes.com/2006/11/09/us/politics/09elect.html?ei=5094&en=eca88a31da08f650&hp=&ex=1163134800&adxnnl=1&partner=homepage&adxnnlx=1163056126-NehMBkPIbCNBoDwfKw0I1g

Desde Chicago y el norte industruial:
http://www.chicagotribune.com/news/politics/

Desde Miami, el sur tropical:
:http://www.miami.com/mld/miamiherald/news/politics/elections/

Y el punto de vista de la capital federal:
http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2006/11/08/AR2006110800489.html

Los medios digitales y la información/opinión internacional. Los diarios digitales catalanes y españoles (no las versiones digitales de los periódicos de papel) fallan en información internacional. Podemos encontrar toda la palabrería que deseemos sobre el tripartito, el proceso de paz en Euskadi, los líos internos del PP o la piscina de pedrojota. Mucha opinión política, cosa que no es mala sobre todo si sabes de qué va cada diario o web. Pero poca información y opinión internacional. Curiosa contradicción, en una red donde todos tecleamos a menudo las tres "w" y con la misma frecuencia olvidamos que una de ellas es la "w" de "world", mundo… Entre el "home" y el "world" tendremos que encontrar nuevos caminos por internet…