
El segon responsable de l’èxit del PSC és el PSC, amb una campanya estratègicament ben plantejada: entre l’optimisme i el rebuig al retorn del PP. El PSC no ha jugat amb la por de la gent: simplement ha plantejat cruament què comportava la victòria del PP, per si algú tenia cap dubte, que em sembla que no gaires...
El tercer responsable, el PSOE: a les generals, la marca PSC absorbeix molts milers de vots PSOE, és una evidència que no cal ni comentar. Tothom ho sap: encara que a les paperetes posi PSC, hi ha moltíssima gent que vota PSOE o que vota PSC-PSOE, una marca que curiosament tendeix a desaparèixer als cartells però no a la intenció de vot dels electors. Molta gent vota aquesta combinació, fifty-fifty: un servidor, per exemple. Una cosa no treu l’altra: podem ser ciutadans de geometries variables, oi? I no cal ser immigrant de primera o segona generació per votar les dues coses al mateix temps, una de les grans virtuts del socialisme a Catalunya, un dels seus grans (i a vegades dolorosos) serveis a les diverses pàtries...
Finalment, el quart autor de la victòria és ZP in person, malgrat les seves contradiccions i els seus dragonkahns: li hem valorat la bona intenció, la decència, l’ampliació de drets, el progressisme genuí, el seu compromís raonable amb Catalunya i no li hem tingut massa en compte (no estaven els temps per a gaires matisos) els canvis de rumb ni les crisis ferroviàries, que va saber gestionar excel.lentment.
D’aquesta combinació de quatre factors en surt la renovada força del socialisme català a Catalunya i a Madrid: ull, però, amb atribuir-se coses que no són o amb voler parlar “en nom de Catalunya”. Ho entenc, perquè massa temps s’han hagut d’escoltar allò que eren mals catalans, traidors a la pàtria i coses per l’estil, expressions ofensives que sortien d’aquells repartidors de carnets de catalanitat que abans governaven Catalunya i volien (encara ara ho fan sense manies) confondre les sigles CiU amb Catalunya. Fa quatre dies, quatre, en plena campanya, encara proclamaven el seu mantra manipulador: ni PP ni PSOE, Catalunya! Aquest país és prou intel.ligent com per no voler ser un simple sinònim de CiU. Ni de ningú més: és un país complex, ricament complex. I madur.
Modèstia, humilitat, rigor, sinceritat: són claus per gestionar les victòries en un panorama sense majories absolutes en el que probablement estarem instal.lats molt de temps. I en el qual Catalunya es troba, d’una manera que no esperàvem, al centre de la política espanyola: venen anys de forces agregadores i no disgregadores. Forces i energies positives, que uneixen però no menyspreen la diversitat, que apropen però no aspiren a construir blocs monolítics. Una de les virtuts cabdals de ZP és que relliga Catalunya i País Basc al cor d’Espanya en comptes d’expulsar-les. Zapatero atrau, no expulsa: crec que és un valor poc remarcat de les seves polítiques. El relligament es farà al si del PSOE (on hi ha prou bascos i catalans com perquè les veus siguin plurals, diverses), sense deixar de banda els nacionalismes conservadors basc, català i galleg: si aquesta és la jugada, si el tacticisme no espatlla l’estratègia, en pot sortir un país nou i millor. Aquell que ja fa quatre anys dèiem que ens mereixíem...
2 comentaris:
es aixó,company,però...sempre hi ha un però. El PPC ha tret vuit escons a Catalunya, dos menys que Ciu. I aixó si és preocupant.-
Rendibilitzar l'èxit? com, amb mes ministeris? si tenen que tenir la mateixa efectivitat que fins ara (Industria, Habitatge )entre OPAS i xecs, un no la veu enlloc.
Si es tracta de presionar a mi em fa l'efecte que sense grup propi en el Congreso la tasca és complicada, fins ara la disciplina de partit s'ha imposat, exemples els que vulguis i mes.
Ni PP ni PSOE, Catalunya! a mi em sembla un crit electoral molt fonamentat, el PP i el PSOE ( dins el PSOE també diputats del PSC) sempre s'han entes a l'hora de frenar les aspiracions identitaries de Catalunya, encara tenim molt fresc el tema estatutari, amb un comportament de diferent educació i intensitat però amb un mateix objectiu.
El millor exemple de que el PSC es un mal company de viatje per fer camí a Catalunya i per Catalunya, el tenim amb els pèssims resultats de ERC.
Finalment estic molt d'acord amb el comentari d'en Francesc. Una dada agafada de l'excel-lent bloc de Can Totxanes
2004. PP+PSOE. 20.789.000 vots 312 diputats
2008. PP+PSOE. 21.235.000 vots 323 diputats
2004. CIU+ERC. 1.487000 vots 18 diputats
2008. CIU+ERC. 1.070000 vots 13 diputats
Publica un comentari a l'entrada