5 de des. 2007

La crosta nacionalista

El portaveu sociata Joan Ferran ha entrat “a saco” a proposar dràstiques cirurgies pro-governamentals a TV3 i Catalunya Ràdio per eliminar “la crosta nacionalista”. Té valor, cal reconèixer-ho, posant a parir l’Antoni Bassas, per exemple, des de les planes d’un diari privat pro-governamental com és El Periódico (consti que no em molesta gens que en sigui, només ho descric). Això sí, no l’esmentava pel seu nom... Comencem per una obvietat: Joan Ferran té tot el dret del món a dir això, només faltaria. Els mitjans de comunicació, públics i privats, no van sobrats d’autocrítica. Ell sabia que se’l menjarien de viu en viu, n’era molt conscient i tanmateix va dir unes quantes grans veritats (coincideixo en part amb el diagnòstic, però gens ni mica en el tractament), algunes que ho eren a mitges i d’altres que només eren afirmacions interessades, plenes de paranys per si pica algun ingenu. Si ho sabia i tanmateix ho va dir, alguna cosa buscava...

Anem a pams... Espanya ha d’existir als mitjans de comunicació públics catalans? Sí, clar, ja està bé de jugar a nines amb això d’Estat Espanyol. “Demà plourà a tot l’Estat”... a on, exactament? a les oficines de l’Administració? només als ministeris? Sisplau! D’acord en què han de ser nacionals i no nacionalistes: no es pot oblidar que aquests mitjans els paguem entre tots i totes. L’argument és idèntic al que serveix per no donar la raó a les intervencions quirúrgiques que proposa el mateix Ferran: la solució no són les quotes de partit, ni molt menys despolititzar, sinó “despartititzar”. Si és que això interessa de veritat a algú...

Això sí, que desafortunat això de la crosta, perquè no és nacionalista. En tot cas és convergent-pujolista, diguem les coses pel seu nom. Herència d’un temps ple de comissaris polítics i de diverses onades d’excel.lents comunicadors que van servir d’exèrcit per a una causa patriòtica. Aquest era el paper reservat a TV3 i Catalunya Ràdio, amb l’eufemisme de posar-les “al servei de la construcció nacional de Catalunya” (convergent i pujoliana-pujolista, clar). Teles i ràdios posades al servei de crear un territori mediàtic sobre el qual algun dia construir un territori real, separat de la resta d’Espanya: el famós Mont Blanc, la terra promesa que Moisès-Pujol senyalava amb el dit al seu hereu... Un objectiu evident i en bona part assolit. Primer l’esquerda televisiva i radiofònica, després les altres esquerdes... Per això no surt a la tele el temps que farà a Fraga i sí a uns inexistents països catalans.

I parem aquí. La solució és repartir els tertulians dels programes per quotes de partit, com ell insinua? Donar més notícies positives sobre el que fa el govern? Inaugurar seccions a tort i a dret plenes de lloances al tripartit? Fer més fitxatges de persones que simpatitzin amb el tripartit? Si l’exemple d’aquest equilibri ideal és per exemple no retransmetre ni 5 minuts en directe la manifestació de l’1D (una mica més important que el festival anual de gossos d’atura, no?), anem llestos... Jo no hi vaig anar, però no és seriós negar-li importància ni amagar-la.

Es temptador, sí, dominar políticament els mitjans de comunicació, sobretot quan governes tu. Però la moneda té cara i creu: quan manen els altres, t’adones que de cop no pintes res i et colen tots els gols. Per a qualsevol partit, la millor inversió de present i de futur és la independència dels mitjans, el seu control democràtic (res a veure amb el CAC, per exemple) però sense intervencionisme interessat, el pluralisme de veritat, al servei de tota la societat i com a reflex de tota la societat (en aquest cas, això inclou evidentment la part no nacionalista i la no sobiranista). Però els partits no se n’adonen: pensen en el curt termini, en l’emprenyada d’avui, en els titulars d’avui, en clau de “meus o dels altres”... Un greu error estratègic. En aquesta matèria encara hem de fer un llarg camí... Deixar-nos d’operacions quirúrgiques i apostar per solucions homeopàtiques, lleugeres, naturals, sàvies... Un primer pas és parlar-ne obertament, cosa ben poc habitual.

7 comentaris:

Maurici ha dit...

Tots, absolutament tots els partits d'aquest pais, de Espanya i del món mundial volen controlar en mes o menys intensitat els mitjans públics. Ningú dubte i a la vista està que avui els mitjans catalans estan controlats pel PSC, el que passa que aquests xicots del Baix LLobregat voldrien que els mitjans de la Generalitat fossin manipulables com els que depenen de la Diputació i per sort encara no és així,ara, temps el temps, tot aquesta merda que es vol remanar amb la cara visible de Joan Ferran és un intent mes.

Francesc Puigcarbó ha dit...

Amb TV3 no hi entro, no veig la tele jo. Ara, posar-se amb Catalunya radio i el Bassas es de miserable, tant de bo totesles emissores estatalas tinguessin la pluralitat i h9onestedat de Catalunya Radio. No Fotem. Si vols parlem de la diputació de Barcelona, n'hi per un trhiller.
En ferrasn aquest es un pobre bocamoll que ha pixat fora de test, suposo perquè com a tots el governs li agradaria manipular els mitjans publics, i en no poder-ho fe te aquest acte de rebequeria. A banda que el seu bloc es bastant vomitiu i sectari. O així m'ho sembla a mi

JR&OC ha dit...

Saltenc> Primera afirmació: 100% d'acord. Segona: ja els agradaria. Ni de bon tros el PSC controla els mitjans del país. Tercera: els mitjans públics són, juntament amb el finançament dels partits i la justícia, una de les tres assignatures catejades a la transició. Ni informe PISA ni punyetes: zero patatero en les tres assignatures. Quarta: clar que Joan Ferran (per lliure o teledirigit o teledirigint-se) busca sacsejar l'arbre de les pomes d'or, la qüestió és saber per a qui i perquè. Cinquena: això no treu que no digui (brutalment) algunes coses que no són ni del tot veritat ni del tot mentida, corrent el risc de trencar el "fair play" a què tan aficionats som en aquest país-oasi.

Francesc> En Bassas fa bona ràdio nacional i nacionalista, és un extraordinari professional, que no necessita fer la pilota als que manen ni als que volen manar. Hi ha altres casos que se situen en una zona més grisa, més difusa, en la qual el servei a la pàtria és en realitat el servei als interessos del conductor del programa. Tanmateix, tot i que hi ha aspectes del diagnòstic que comparteixo (no pas per proximitat ideològica, sinó perquè hi he meditat força), no comparteixo en absolut el tractament. Es tan senzill com treure les mans del damunt (=deixar de manipular) dels mitjans públics, blindar-los al màxim de totes les manipulacions (no només de les del poder, ull, no siguem ingenus), donar-los llibertat i exigir-los respecte, pluralisme, equilibri, rigor. Tan senzill com impossible per als uns i per als altres. Massa llaminer... Que equivocats estan tots plegats.

Maurici ha dit...

Segona: El PSC controla totalment els que depenen de la Diputació i parcialment els de la Generalitat,però els controla, un exemple ben fresc el tenim amb el seguiment de TV3 a la manifestació multitudinària de dissabte, que demanava el respecte per Catalunya( contrària als interessos del PSC, segons diuen ells mateixos i per desgràcia del país )en la que no es va oferir res en directe, un Canal que no dubte en retrasar el que faci falta el Telenoticies per poder seguir en directe les heroicitats de l'Alonso, pilot de F1.
Tercera: Doncs els catalans paguem i no pas poc per a una entitat com el C.A.C precisament una eina que hauria de vetllar per a no suspendre aquesta assignatura.
Quarta: Se li pot preguntar també al nostra President que diu donar suport a les paraules del senyor Ferran.
Cinquena: Per trencar el "fair play" primer has d'arreclar el problema a casa teva ( mitjans Diputació ) altra cosa es fer l'hipòcrita, un concepte del que també i estem tant aficionats.

JR&OC ha dit...

Saltenc> Digue'm miop o ingenu, però per la meva pròpia experiència professional i personal, és cert que els mitjans que depenen de la Dipu no són cap meravella pel que fa a la seva independència, però tampoc no els he vist/sentit fer coses indignes...

Pel que fa a TV3, estic amb tu: és patètic que no retransmetéssin en directe ni tan sols cinc minutets de la manifestació. Es evident i innegable que es tractava d'un fet important (al marge de si comparteixes o no el motiu de la mani). Amagar el cap sota l'ala no porta enlloc.

El CAC... ai, el CAC, mereix tot un comentari a part, no una resposta breu sobre la marxa. Però no, no s'assembla gaire a la BBC. El problema és de qui depèn, per institució interposada: dels partits, a través del Parlament. Com la justícia. Totalment legítim, plenament constitucional i esplendorosament estatutari, però no funciona.

Montilla dóna suport a Joan Ferran, clar, al marge de les formes. En aquest país ningú no es planteja seriosament la independència dels mitjans públics. En tot cas, la baralla és sempre per veure de qui depenen, per repartir quotes...

El "fair play" és una forma d'hipocresia social molt practicada. Es feia també en els vells temps convergents/pujolistes de TV3 i es fa ara. No ha canviat res, només els protagonistes. No em puc creure que ningú demani seriosament per situar els mitjans públics en una altra òrbita, més serena i distant, i més plural, en tots els sentits, perquè el pluralisme hi ha molta gent que l'entén en primera persona... Crec que tothom hi sortiria guanyant, inclosos els partits. Però fa tanta por...

Pedagog ha dit...

O són molt babaus i s'han tret la carota amb el carota del Joan Ferran, o busquen quelcom diferent i no confesable.

JR&OC ha dit...

Pedagog: un plaer retrobar-te! Em temo que assistim als preàmbuls de la propera lluita pel poder (=quotes de partit) a la Corpo. La lluita per la independència (periodística) la deixaran per a millor ocasió. Tots, sense excepció. Una llàstima.