L’atemptat a Barajas va deixar una muntanya de runa i dos morts que no eren ben bé de ningú, per dir-ho sense ferir susceptibilitats però també sense trair la veritat. Això va fer una mica més digerible la brutal voladura d’una terminal de l’aeroport. La digestió ha estat lenta, pesada i caòtica, amb la barreja de les manifestacions setmanals del PP, de la patètica escenificació del cas “de Juana” i les llistes d’ANV i d’un preocupant autisme del debilitat Govern ZP. Ha acabat com havia d’acabar: malament. De la pau-trampa a la bomba-trampa… El punt i final ha arribat aquesta nit amb un d’aquests comunicats d’ETA que “solemnizan lo obvio”: "agur" a la treva... Ah, però hi havia treva? Una mica, potser sí, d'aquella manera. Però el run-run era claríssim: fa mesos que anàvem relliscant cap a la “no-guerra” i “no-pau” de les darreres dècades. Ara només falta que ETA ens serveixi ben aviat un espectacle pirotècnic amb víctimes colaterals i no previstes, i ja tindrem servit el drama una vegada més. Haurà acabat el miratge d’aquest temps de treva estranya, d’aquesta depriment segona part del procés de pau. La primera va ser una altra cosa, certament.
Els cinc mesos que ha durat la segona part no portaven ja enlloc. A guanyar temps a l’espera d’un miracle? Jo diria que es resumeix en una frase que no m’estranyaria gens que s’hagi escoltat més d’una i de dues vegades entre les parets de la Moncloa: “Cada dia que guanyem sense morts és un pas endavant cap a la pau”. Potser era aquesta l’estratègia governamental, ves a saber. Potser sí que tenen molta més informació que el comú dels mortals. Però em temo que simplement no han volgut mirar cara a cara la realitat ni escoltar els tambors de guerra que ja s’acostaven i anaven escalfant motors. Tampoc no era fàcil maniobrar amb la pressió tramposa i agressiva dels “patriotes” del PP i els seus socis, ni amb tot aquest món abertzale que s’ha vist les orelles més del compte i molt menys amb el món dels amics, súbdits i socis d’ETA, que segur que s’ha cregut que tenien el govern espanyol agafat pels dallonses i que el podien humiliar fins al final.
Amb la reacció confusa a l’atemptat de Barajas Zapatero va perdre el lideratge del procés de pau. No estic dient que hagués de fer com haurien volgut els patriotes radicals: treure els tancs al carrer i començar a disparar a tort i a dret. Es més: crec que les circumstàncies d’aquell atemptat (que hauria pogut deixar sobre la taula de negociació un bon grapat de cadàvers, no ho oblidem, perquè les armes les carrega el diable…) permetien explorar encara les possibilitats de continuar negociant. Però no des de la imatge de feblesa i renúncia que aquests mesos ha projectat el govern espanyol. Al capdavall, no ha servit per evitar el que es veia a venir: que ETA tornés a matar. La incògnita era quan, res més. Mentrestant, molts dels que estàvem a favor de donar una oportunitat a la pau hem assistit amb creixent incomoditat a un procés que anava de cap al pedregar… S’havia d’intentar, val, d’acord, amb més o menys consens sobre el mètode. Ja està. S’ha acabat, ja es va acabar a Barajas, i la pròrroga s’ha revelat innecessària.
I què en queda del procés de pau?
El primer, en el pla polític més immediat, un govern assetjat i afeblit, en situació d’emergència i amb el llum vermell d’alarma encès a la sala de comandament, com a aquelles pel.lícules de guerra que van passant de defcon3, a defcon2 i finalment defcon1… just un segons abans de l’apocalipsi. Això durarà fins les eleccions generals, que ens obligaran a triar en clau de blanc o negre i que ens auguren diversos escenaris de sortides dramàtiques per a tots els actors que hi ha a l’escenari. El terrorisme serà, per desgràcia per a tots nosaltres, el centre de la batalla política. La dreta l’utilitzarà sense escrúpols i augmentarà la pressió, convençuda que les eleccions del 27-M li obren el camí cap a la darrera oportunitat de recuperar el poder en molts anys. Si no se’n surten en les eleccions de la tardor de 2007 o la primavera de 2008, no aguantaran. Per això ni les extraordinàries millores socials, ni la bona marxa de l’economia, ni res més: terrorisme i Espanya, en dosis brutals i directes a la vena.
El segon, en un pla polític més de fons, el fracassat procés de pau i el procés electoral que comencem avui mateix ocultaran durant un temps (mesos? anys?) la qüestió de fons que hi ha al darrera i que afecta molt directament a Euskadi i a Catalunya. Aquí no es tracta només de veure com es persegueixen els terroristes i se’ls envia a la presó, sinó que hi ha un escenari de fons amb profundes tensions territorials i diversos models d’Estat o de no-Estat possibles. L’intent de Zapatero, confús però ben intencionat, és probablement la darrera oportunitat en molt temps d’una Espanya més plural i còmoda per a les perifèries del nord i del nordest: si el pèndul gira cap a l’altra banda, l’esquerda sentimental (amb el seu vessant econòmic també) esdevindrà més política i ho capgirarà tot. No serà en un dia ni en dos, però en aquest hipotètic escenari sí que Espanya correrà perill de desintegrar-se (com diuen els representants del Gran Melic madrileny), o dit d’una altra manera: a Catalunya i Euskadi guanyarà pes progressivament la idea d’engegar-los educadament a fer punyetes.
El tercer, més en clau de política i societat basca, és també més positiu. Cal esperar per veure els efectes profunds d’aquest intent seriós de procés de pau. Es possible que hagi restat molts dels suports que tenia ETA a la societat basca, que ha disfrutat d’una època dolça de pau i d’optimisme i ara torna a les bombes i la por. L’entorn d’ETA es va reduint dècada a dècada, però ha resultat més dur i resistent del que podia semblar fa deu, vint o trenta anys: és una roca sòlida. ETA no és un fenòmen minoritari, és l’expressió violenta i brutal d’una part molt important de la societat basca. Es probable que s’hagi reduït i que properament pateixi greus tensions fruit de la decepció del procés de pau, però no ha desaparegut. La partida continuarà en els propers mesos i anys a les institucions basques, al carrer, a les llars, amb un nou període de violència que, ara sí, potser sigui el darrer episodi abans de la pau definitiva.
Venen temps complicats i dolorosos… Però no sense esperança…
* * *
ETA: adiós a la falsa paz
El atentado en Barajas dejó una montaña de escombros y dos muertos que no eran exactamente de nadie, para decirlo sin herir susceptibilidades pero también sin traicionar la verdad. Eso hizo algo más digerible la brutal voladura de una terminal del aeropuerto. La digestión ha sido lenta, pesada y caótica, con la mezcla aún más indigesta de las manifestaciones semanales del PP, la patética escenificación del caso "de Juana" y las listas de ANV y de un preocupante autismo y debilidad del gobierno ZP. Ha acabado como tenía que acabar: mal. De la paz-trampa a la bomba-trampa... El punto final ha llegado esta noche con uno de estos comunicados de ETA que solemnizan lo obvio: "agur" a la tregua ... ¿Ah, pero había tregua? Un poco, quizás sí... Pero el run-run era clarísimo: hace meses que íbamos resbalando hacia la "no guerra" y "no paz" de las últimas décadas. Ahora sólo falta que ETA nos sirva más pronto que tarde un espectáculo pirotécnico con víctimas colaterales y no previstas, y ya tendremos servido el drama una vez más. Habrá acabado el espejismo de este tiempo de tregua extraña, de esta deprimente segunda parte del proceso de paz. La primera fue otra cosa, ciertamente.
Los cinco meses que ha durado la segunda parte no conducían ya a ningún sitio. ¿A ganar tiempo a la espera de un milagro? Yo diría que se resume en una frase que no me me extrañaría nada que se haya escuchado más de una y de dos veces entre las paredes de la Moncloa: "Cada día que pasamos sin muertos es un paso adelante hacia la paz". Quizás era ésta la estrategia gubernamental. Tal vez tengan mucha más información que el común de los mortales. Pero me temo que simplemente no han querido mirar cara a cara la realidad ni escuchar los tambores de guerra que ya se acercaban e iban calentando motores. Tampoco era fácil maniobrar con la presión tramposa y agresiva de los "patriotas" del PP y sus socios, ni con todo este mundo abertzale que se ha envalentonado y mucho menos con el mundo de los amigos, súbditos y socios de ETA, convencido de que tenían el gobierno español cogido por los mismísimos y que lo podían humillar hasta el final.
Con la reacción confusa al atentado de Barajas, Zapatero perdió el liderazgo del proceso de paz. No estoy diciendo que tuviera que hacer como habrían querido a los patriotas radicales: sacar los tanques a la calle y empezar a disparar a diestro y siniestro. Es más: creo que las circunstancias de aquel atentado (que habría podido dejar sobre la mesa de negociación un buen puñado de cadáveres, no lo olvidemos, porque las armas las carga el diablo...) permitían explorar todavía las posibilidades de continuar negociando. Pero no desde la imagen de debilidad y renuncia que estos meses ha proyectado el gobierno español. Al fin y al cabo, no ha servido para evitar lo que se veía a venir: que ETA volviera a matar. La gran incógnita era cuándo, nada más. Mientras tanto, muchos de los que estábamos a favor de dar una oportunidad a la paz hemos asistido con creciente incomodidad a un proceso que iba de mal en peor... Había que intentarlo, vale, de acuerdo, con más o menos consenso sobre el método. Ya está. Se acabó, ya acabó en Barajas, y la prórroga se ha revelado innecesaria.
¿Y qué queda del proceso de paz?
Primero, en el plano político más inmediato, un gobierno asediado y debilitado, en situación de emergencia y con la luz roja de alarma encendida en la sala de mando, como en aquellas películas de guerra que van pasando de defcon3 a defcon2 y finalmente defcon1, justo un segundo antes del apocalipsis. Esto durará hasta las elecciones generales, que nos obligarán a escoger en clave de blanco o negro y que nos auguran diversos escenarios de salidas dramáticas para todos los actores que hay sobre el escenario. El terrorismo será, por desgracia para todos nosotros, el centro de la batalla política. La derecha la utilizará sin escrúpulos y aumentará la presión, convencida de que las elecciones del 27-M le abren el camino hacia la última oportunidad de recuperar el poder en muchos años. Si no recuperan el poder en las elecciones del otoño de 2007 o la primavera de 2008, no aguantarán. Por eso ni las extraordinarias mejoras sociales, ni la buena marcha de la economía, ni nada más: terrorismo y España, en dosis brutales y directas en vena.
Segundo, en un plano político más de fondo, el fracasado proceso de paz y el proceso electoral que empezamos hoy mismo ocultarán durante un tiempo (¿meses? ¿años?) la cuestión de fondo que hay detrás y que afecta muy directamente a Euskadi y a Cataluña. Aquí no se trata sólo de ver cómo se persiguen los terroristas y se los envía a la prisión, sino que hay un escenario de fondo con profundas tensiones territoriales y diversos modelos de Estado (o de no Estado) posibles. El intento de Zapatero, confuso pero bien intencionado, es probablemente la última oportunidad en mucho tiempo de una España más plural y cómoda para las periferias del norte y del nordeste: si el péndulo oscila hacia el otro lado, la grieta sentimental (con su vertiente económica) tendrà más carga política y lo cambiará todo. No será en un día ni en dos, pero en este hipotético escenario sí que España correrá peligro real de desintegrarse (como dicen los representantes del Gran Ombligo madrileño), o dicho de otra manera: en Cataluña y Euskadi ganará peso progresivamente la idea de mandarlos educadamente a hacer puñetas.
Tercero, más en clave de política y sociedad vasca, tal vez algo más en positivo. Hay que esperar para ver los efectos profundos de este serio intento de proceso de paz. Es posible que haya restado muchos de los apoyos que tenía ETA en la sociedad vasca, que ha disfrutado de una época dulce de paz y de optimismo y ahora vuelve a las bombas y el miedo. El entorno a ETA se va reduciendo década a década, pero ha resultado más duro y resistente de lo que podía parecer hace diez, veinte o treinta años: es una roca sólida. ETA no es un fenómeno minoritario, es la expresión violenta y brutal de una parte muy importante de la sociedad vasca. Es probable que retroceda el apoyo popular y que próximamente aparezcan profundas tensiones fruto de la decepción del proceso de paz, pero no ha desaparecido. La partida continuará en los próximos meses y años en las instituciones vascas, en la calle, en los hogares, con un nuevo periodo de violencia que, ahora sí, quizás, será el último episodio antes de la paz definitiva.
Vienen tiempos complicados y dolorosos... Pero no sin esperanza ...
5 de juny 2007
ETA: adéu a la falsa pau
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada