23 de set. 2006

Elvira Lindo: el pregó(n)

(23 setembre 2006) Podem fixar-nos en els poc més de 500 manifestants que (legítimament, sí, i patèticament també) escridassaven l'escriptora Elvira Lindo per fer el pregó de les festes de la Mercè en castellà/espanyol. O en el llarg, càlid, emotiu fins i tot, aplaudiment al Saló de Cent. Són dues imatges diferents de la Catalunya d'ara.
La primera interessa sobretot als talibans furiosos de la "brunete mediàtica" i altra fauna inclassificable, entestats a enverinar-ho tot: ja tenen una prova més dels perills que pateix la llengua castellana/espanyola en aquesta genocida Catalunya que acabarà un dia trencant Espanya i el que faci falta. També interessa als nostres talibans, és clar: som un país petit però no ens falta de res, i també en tenim, d'aquests...
La segona imatge, menys dramàtica, menys espectacular, menys vendible segurament, reflecteix molt millor l'esperit de la Catalunya oberta, orgullosa de la seva identitat, conscient de que el català i el castellà són nostres, com també és nostra l'Espanya que estimem i que volem canviar perquè sigui de tots, no només patrimoni exclusiu i excloent dels profetes apocalíptics del més ranci nacionalisme espanyol. Tota una lliçó de convivència, de respecte. Tot un missatge, per a qui vulgui entendre-ho, del que és l'esperit majoritari del nostre país.
Ens interessa el que diu l'escriptora i periodista Elvira Lindo. Perquè no ens és aliena, no és estrangera. Perquè ho diu en una de les nostres llengües. De Catalunya i de Terrassa, és clar. I d'Espanya també.

Cròniques/opinions amb interessants matisos:
http://www.lavanguardia.es/gen/20060922/51284441467/noticias/unas-500-personas-se-manifiestan-ante-el-ayuntamiento-de-barcelona-a-favor-y-en-contra-de-la-lectura-del-pregon-de-la-merce-en-catalan-merce-ametller.html
http://www.estrelladigital.es/a1.asp?sec=esp&fech=23/09/2006&name=lindo
http://www.diarioiberico.com/opiniones/el-pregón-2339.html
http://www.libertaddigital.es/noticias/noticia_1276288657.html