14 de febr. 2008

La zona grisa

La política èpica i heroica és de blanc o negre, de teus o meus, d’amics o d’enemics. De banderes i desfilades, de frases per a la història, de grans renúncies i traicions. Una mena de guerra (com l’esport), més o menys ritualitzada: espectacle, sang i fetge, dramatisme, guanyadors i perdedors, bons i dolents.

Que n’és de difícil l’aprenentatge de la política grisa i complexa, justament aquella que permet que la gent passi de la política i no es mori ni mati per la política. Es difícil perquè és poc estimulant, fins que aprens que la vida no s’acaba a la política: hi ha molta, molta més vida. I emocions molt més interessants. La qual cosa no treu ni afegeix utilitat a la política: simplement la relativitza, la posa al seu lloc, la desmitifica.

A Catalunya vivim ja a la zona grisa, quan a la resta d’Espanya (sí, ho sento, és també el meu país, però en algunes coses aquí anem per davant, no pas en totes) encara disfruten del blanc i negre, dels durs contrastos del Goya de “los desastres de la guerra”, de les emocions sagnants i brutals de les corridas de toros. Aprenem lentament, però aprenem. Catalans inclosos, tan durs de mollera com la resta de compatriotes.

Lluny queden els temps heroics (per als que van construir el mite i s’hi van encarregar una estàtua) de la transició i la post-transició. Tenim un tripartit confús i espès, amb un president ídem, però que funciona i fa coses, moltes. D’èpica, la justa. Vaja, sota zero. Però el paisatge es pobla d’hospitals, carreteres, ferrocarrils, serveis, equipaments. Amb entrebancs i cagades memorables, sí, però el balanç no admet comparació. No és això el que volíem? O és que enyorem les emocions bàrbares d’una tarda de solysombra als toros?

La zona grisa es comença visible: Montilla ja s’ha fet a la idea d’un govern de coalició a Madrid, i com que és un surfer força adaptable, està aprenent a cavalcar l’onada: té clar que una hipòtesi probable és un govern de coalició PSOE-CiU, que posaria el tripartit català a uns centímetres de l’abisme. Però com un Gary Cooper d’estar per casa, el missatge és que no ens posem nerviosos, que hi ha un cert marge de maniobra.

Per altra banda, Montilla (i el PSC, de retruc) acaba d’aprendre la lliçó (destrempant) dels perills de tenir grup parlamentari propi a Madrid, un vell somni pendent: ens imaginem el PP amb els privilegis (desmesurats) de disfrutar dels avantatges publicitaris de ser de cop i volta la primera força política pel sol fet de separar els vots del PSOE i el PSC? Ah, amics meus, a plegar veles toquen i a proclamar una part de la veritat: que PSC i PSOE són diferents i iguals alhora, misteri com el de la santíssima trinitat, però que sumen vots i tenen a ZP (ara ^^) com a únic candidat. Guai, tantes voltes i revoltes per acabar aquí. Uns espots electorals han tingut la virtut de posar les coses al seu lloc: la família, amb totes les seves picabaralles, és única i està unida. Acabem de descobrir la sopa d’all.

I, de retruc, la zona grisa on el futur esdevé possible i realitzable, on personatges grisos i funcionals com Montilla esdevenen útils (àdhuc poc excitants...) per fer un camí complexe, polièdric, de geometries variables. Faríem bé si ens posem a reinventar les xarxes i les complicitats postmodernes i a desar al bagul les independències irreals i impossibles. No perquè hi hagi tancs que ho impedeixin, no, no és el cas, sinó simplement perquè en el fons ja sabem tots i totes que el camí és un altre i al final porta al mateix lloc. No es dirà independència, sinó Catalunya i Espanya. L’una amb l’altra. Serà un camí gris i confús que al final valdrà la pena. Si definitivament som capaços d’abandonar la bonica èpica medieval i ens endinsem amb una mica d’alegria i un parell de collons/ovaris en la zona grisa del segle XXI...

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Benvolgut Joan,

He arribat aquí per accident i he llegit amb atenció aquest post, complex.

Segons tu, la política grisa és molt productiva (encara que accidentada), i fins i tot desitjable, sense comparació. Per a mi aquesta grisor és la mort del país. Una mediocritat absoluta fruit d'una manca d'ambició nacional que tomba. Mentrestant, l'espoli econòmic segueix dessagnant Catalunya, tenim un país abandonat en inversions de tot tipus. Quin país volem? De veritat, no veig aquestes carreteres, ni ferrocarrils (si et refereixes a l'AVE que ens porta a Madrid...), i pel que fa a serveis i equipaments, per suposat que se'n fan -CIU també en feia-, faltaria més.

En l'últim paràgraf parles de camí complex, de geometries variables. No ho entenc. Què vol dir "reinventar les xarxes i les complicitats postmodernes i a desar al bagul les independències irreals i impossibles"? Afirmes que el futur es diu "Catalunya i Espanya" sense independència. Et refereixes a federalisme? Què et fa pensar que la independència és impossible? Què creus que aporta Espanya al progrés de Catalunya?

Perdona per tanta pregunta, però jo no puc "lloar" la grisor quan el país necessita precisament acció "èpica" -que no implica pas morir o matar, ben al contrari! implica viure en aquest cas-, abans de que ens practiquin l'eutanàsia com a nació. Com diu un amic meu al seu bloc (http://magradaparlar.blogspot.com), i sense ànim d'ofendre, el PSC és el càncer de Catalunya, si més no, el que patim ara.

Salut.

Francesc Puigcarbó ha dit...

Independència!
Jo ja no entenc res,
No som europeus ara?
Quan a lo de la grisor, totalment d'acord, la gestoria de tota la vida, de confiança, és el que convé. Poc soroll i l'anar fent del dia a dia, sense aldarulls innecessaris.

JR&OC ha dit...

>Francesc: mira, company, sí, grisor i eficàcia ens convenen fins que no arribin temps més gloriosos i es desfaci una mica la boira. De moment, anem fent, que no és poc... Ximpleries, les justes...

>"Accidentat" Marc, què tal? Un plaer llegir-te! Sí, qui m'havia de dir a mi que preferiria una mica de gestió endreçada a tanta èpica nacionalista sense carreteres ni escoles...i no pas sempre per culpa del pèrfid "Madrit"! Ara, mal que bé, es fan més coses: és el que té això de la tradició municipalista sociata, funciona per a la Catalunya-ciutat, potser es queda curta (pel que fa a la poesia èpica) per a la Catalunya-pàtria... Però què vols que et digui, més que "on" vivim o on "som", ara toca pensar una mica en "com" vivim...

Sí, el camí és una mena de federalisme. N'hi podem dir "unionisme light" (és la meva manera de defugir etiquetes simplistes), federalisme... no espanyolisme, que em fa urticària.
Què aporta Espanya al progrés català? L'Espanya estil Bono/Zaplana, o amb el toc desvagat de Rajoy i la mateixa mala llet, res, totalment d'acord.

Home, una mica brutal això de dir que el PSC és el càncer de Catalunya, no et sembla? Jo no gosaria dir això ni de l'independentisme català ni de l'independentisme espanyol... Càncers, els justos. Es tracta de viure cap endavant i no de sotmetre'ns a cirurgies de cavall i extirpar-nos els uns als altres, no creus? Discrepem, sí, durament fins i tot, que això és saludable i enriquidor, però sense recórrer a la quimio ni a la ràdio... Confiem més aviat en la força de les neurones. No són tan diferents les unes de les altres...