19 de des. 2006

Toros: prou animalades

(19.12.2006) Els toros són una animalada. Ho escric amb tot el respecte a aquestes pobres bèsties. Germans nostres, amb banyes i cua. Ho escric també amb respecte als que són amants de la festa taurina i no han pensat ni un moment en el dolor del toro, en la crueltat (això sí, molt estètica i "cañí") de les "corridas". Però aquest respecte no és extensiu als demagogs que confonen Espanya amb un escorxador ple a vessar de sang. L'Ajuntament de Barcelona, via ERC-Portabella, es vol carregar definitivament els toros a la capital catalana i vice-capital espanyola. "Chapeau", que és més finolis que "la oreja y el rabo". Ja sé que hi ha molts nacionalistes que troben un plaer secret i inconfessable a carregar-se un símbol tan hispànic, però tan català també… Què hi farem: que disfrutin. Però jo els aplaudeixo per altres raons. Ja n'hi ha prou de bestieses. Els toros són una salvatjada.

Clar que no són només espanyols, són totalment mediterranis. De Creta, de Catalunya, d'Occitània, de Portugal, de França… I què? Aixó els fa menys salvatges? Que els toros siguin també catalans els fa millors?

La matança cruel del toro és filla de temps més bàrbars i cruels en què els guerrers que assaltaven una ciutat tenien dret a violar les dones i matar els nadons. D'uns temps més bàrbars en què si la dona no et feia cas li podies fotre tranquil.lament dos mastegots… i un clau, després, si calia. De temps de gana i misèria, d'incultura. De fogueres on cremaven els heretges i les bruixes. Clar, tot això ho podem camuflar amb mantellines, pasodobles, tocs de corneta i totes les coloraines "albero y grana" i banderetes "rojas y gualdas" que vulguem, però sisplau, que no ens manipulin més. Es una festa tradicional? I tant. Com degollar els vencuts en la batalla, violar les dones dels vençuts, fer paté amb els fills dels vençuts, cremar les bruixes a la foguera (més esporàdicament, també els capellans). El món no ha avançat des d'aleshores? O el fet que la festa sigui tan hispànica li dóna alguna mena de butlla especial que permet perdonar la crueltat, el sadisme?

Ja s'ho faran els que vulguin confondre Espanya amb tradicions salvatges, violentes i sàdiques com aquesta. Espanya hauria de ser una altra cosa. Enviem d'una punyetera vegada els toros i els toreros al museu, amb tota la nostàlgia i la melangia que calguin. I posem-los al costat d'obres extraordinàries com "Los desastres de la guerra", de Goya, que condensen també unes quantes tradicions ben hispàniques. Hi ha uns quants "empalats" esfereïdors que no són més que toros amb aparença humana…