24 de set. 2006

200.000 maltractadors/es

(24 setembre 2006) Gairebé tants com habitants té Terrassa. 179.123 homes i 19.432 dones estan inscrits al Registro Central para la Protección de las Víctimas de la Violencia Doméstica, creat el 2004. La meitat, per maltractaments dintre de la relació de parella. Pel que fa al registre de víctimes, també se situa al voltant dels dos-cents mil apunts, però aquí el 86% són dones, mentre que en el d'agressors el 90% són homes. Les 57 dones mortes aquest any a mans dels seus companys/marits/amants/nòvios acaben d'arrodonir un panorama tristíssim.

Si a Terrassa més o menys ens comportem com a la resta d'Espanya en aquesta matèria, i res no fa suposar que som ni molt millors ni molt pitjors, hi deu haver entre nosaltres al voltant d'un miler de conciutadans apuntats al registre de la vergonya, a la llista dels maltractadors.
I un miler de dones que passen o han passat per aquest infern també recentment.

Es possible que les cada vegada més estrictes mesures judicials i policials necessitin temps per donar fruit, per acabar de completar aquesta llista, que em temo que encara ha de créixer… En relativament pocs anys hem passat del "la maté porque era mía" a una certa comprensió implícita que arribava fins a la tolerància, després al silenci, una mica més endavant a la denúncia i al clamor davant la magnitud d'aquest drama humà. I fa poc, molt poc, que les dones maltractades són emparades, protegides i reivindicades. El sistema de prevenció falla a vegades, és clar, com en qualsevol altra matèria penal, per desgràcia. No crec que tingui massa remei. Però va funcionant.

Maltractar una dona ja no surt sempre de franc.

Després de segles d'infàmia, no és un mal balanç per als darrers 30 anys.