10 de maig 2007

Primàries, de què?

Avui, a poques hores de l’inici de la campanya electoral de les municipals i d’unes quantes eleccions autonòmiques, La Vanguardia obre la seva portada amb un titular espectacular: “PSOE y PP inician la cuenta atrás de las primarias del 27-M”. La Vanguardia reflecteix amb exactitud una manera de veure aquestes eleccions, ja sé que no per força la comparteix. Però aquesta visió esbiaixada i simplista devalua, senzillament, la democràcia i la redueix a un gran ring de boxa mediàtic. Devalua també les ciutats i pobles, les comunitats autònomes i fins i tot les nacionalitats que se senten nacions: tot el que passa fora de Madrid és una anècdota. El 27-M votem unes primàries. Així és com ho veuen els cercles més polititzats del país: tot es redueix a un duel Zapatero-Rajoy, i la resta són comparses. Els alcaldes, els regidors, els diputats autonòmics. Com si el que votem el darrer diumenge de maig fos aprovar o no els descarrilats però necessaris intents de negociar amb ETA, l’Operació Malaya, els cacaus econòmics de la capital del regne (els affaires Conthe, Arenillas, Sebastián, BBVA, Endesa…), el judici de l’11-M i la fracassada teoria de la conspiració ETA-Bin Laden. No n’hi ha prou amb unes eleccions generals més o menys cada quatre anys? Sembla ser que no. Aquests cercles superpolititzats, plens de teories, conspiracions, offtherecords i confuses relacions entre el periodisme i la política, ho veuen així.

Però la resta de ciutadans vivim en un altre país, on passen altres coses (també) i on ens interessen (també) altres coses. Potser no tan morboses com saber la veritat de l’11-M, però no menys importants: per exemple, triar els nostres representants als ajuntaments, on ens juguem el futur de cada dia, el més proper, el del lloc on vivim. Plantejar el 27-M en clau de primàries per a la Moncloa és una monumental presa de pèl als ciutadans i una falta de respecte. Ara toca votar ajuntaments i en alguns indrets d’Espanya també parlaments autonòmics. Jo no estic empadronat a Madrid ni em penso deixar portar per aquest tèrbol remolí madrileny. O el barceloní, més amable, però no menys centralista. No he de triar entre Gallardón o Sebastián, entre Simancas o Aguirre ni entre ZP o Rajoy. Ni entre Hereu o Trias. El meu vot no és per decidir qui s’allotja temporalment a la Moncloa quatre anys, sinó per expressar quina mena de futur vull per a la meva ciutat. Cada cosa al seu moment. Les municipals ni són primàries ni són eleccions de segona. A veure si els ciutadans hi posem més seny que aquestes èlits polítiques i mediàtiques que actuen com si fossin el centre del món. El dia 27 el centre del món és la ciutat o el poble on viu cadascú, no ens equivoquem.

* * *

Primarias, ¿de qué?

Hoy, a pocas horas del inicio de la campaña electoral de las municipales y de unas cuantas elecciones autonómicas, La Vanguardia abre su portada con un titular espectacular: "PSOE y PP inician la cuenta atrás de las primarias del 27-M". La Vanguardia refleja con exactitud un modo de ver estas elecciones. Visión sesgada y simplista que devalúa, sencillamente, la democracia y la reduce a un gran ring de boxeo mediático. Devalúa también las ciudades y pueblos, las comunidades autónomas e incluso las nacionalidades que se sienten naciones a hurtadillas: todo lo que pasa fuera de Madrid es una anécdota. El 27-M votamos unas primarias. Así es como lo ven los círculos más politizados del país: todo se reduce a un duelo Zapatero-Rajoy, y el resto son comparsas. Los alcaldes, los concejales, los diputados autonómicos. Como si el último domingo de mayo estuviéramos llamados a votar sobre los descarrilados pero necesarios intentos de negociar con ETA, la Operación Malaya, los vodeviles económicos de la capital del reino (los affaires Conthe, Arenillas, Sebastián, BBVA, Endesa ...), el juicio del 11-M y la fracasada teoría de la conspiración ETA-Bin Laden. ¿No hay bastante con unas elecciones generales más o menos cada cuatro años? Parece ser que no. Estos círculos superpolitizados, cargados de conspiraciones, offtherecords y confusas relaciones entre el periodismo, la política y los negocios, lo ven así. Les conviene verlo así.

Pero el resto de ciudadanos vive en otro país, donde pasan otras cosas (también) y donde nos incumben (también) otras cosas. Quizás no tan morbosas como descubrir la verdad del 11-M, pero no menos importantes: por ejemplo, escoger a nuestros representantes en los ayuntamientos, donde nos jugamos el futuro de cada día, el más próximo, el del sitio donde vivimos. Plantear el 27-M en clave de primarias para la Moncloa es una monumental tomadura de pelo a los ciudadanos y una falta de respeto. Ahora toca votar ayuntamientos y en algunos lugares de España también parlamentos autonómicos. Yo no estoy empadronado en Madrid ni me pienso dejar arrastrar por este turbio remolino madrileño. O el barcelonés, más amable, pero no menos centralista. No tengo que escoger entre Gallardón o Sebastián, entre Simancas o Aguirre ni entre ZP o Rajoy. Ni entre Hereu o Trias. Mi voto no decidirá quién se aloja temporalmente en la Moncloa cuatro años, sino qué tipo de futuro quiero para mi ciudad. Cada cosa a su debido momento. Las municipales ni son primarias ni son elecciones de segunda. A ver si los ciudadanos somos algo más sensatos que estas élites políticas y mediáticas que actúan como si fueran el centro del mundo. El día 27 el centro del mundo es la ciudad o el pueblo donde vive cada uno, no nos equivoquemos.