22 d’oct. 2006

Per sota del 3%

(22 octubre 2006). Hi ha candidatures electorals ben exòtiques i misterioses, condemnades a no passar mai de la barrera del 3% (mínim de vots per tenir un/a diputat/da). D'algunes et preguntes: què redimonis busquen? Es creuen que tenen alguna possibilitat? Per què s'han pres tantes molèsties ? En alguns casos, m'agradaria de veritat saber-ho…

La teoria (la teoria, insisteixo) diu que tenen una oportunitat, però clar, també jo tinc un determinat percentatge de possibilitats de ser multimilionari, com tothom, i vés per on… Això de les probabilitats és tot un món… Però en aquest cas, el sistema democràtic està ben blindat perquè sigui dificilíssim moure la cadira als 5 o 6 grans partits, que es fan una versió a mida de la llei de probabilitats amb l'excusa de l'estabilitat del sistema. Tot i que també és cert que un sistema democràtic pot necessitar aquesta mena de mecanismes per no acabar convertit en una olla de grills (tot i així, a vegades...) De manera que els partits petits ho tenen complicat: alguns per les barreres del sistema, d'altres perquè ja ho porten en el seu "codi genètic", per vocació.

Aquí teniu la llista de candidatures presentades a les properes eleccions autonòmiques. Per una vegada posarem primer les candidatures que es quedaran per sota del 3% dels vots:

-Partit Antitaurí Contra el Maltractament Animal (PACMA)
-Escons Insubmisos-Alternativa dels Demòcrates Descontents (Ei)
-Partit Comunista del Poble de Catalunya (PCPC)
-Ciutadans-Partido de la Ciudadania (C'S)
-Partit Obrer Socialista Internacionalista (POSI)
-Carmel/Partido Azul (PAZUL)
-Partit Família i Vida (PFiV)
-Els Verds-Ecologistes i Verds de Catalunya (EV-EVC)
-Plataforma Adelante Cataluña (AES-DN)-Partit Republicà Català (RC)
-Movimiento Social Republicano (MSR)
-Catalunya Decideix (Decideix.Cat)
-Partit Humanista de Catalunya (PH)
-Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC-PSOE) - Ciutadans pel Canvi (PSC-CPC)
-Convergència i Unió (CiU)
-Esquerra Republicana de Catalunya (ERC)
-Iniciativa per Catalunya Verds-Esquerra Unida i Alternativa (ICV-EUiA)
-Partit Popular

Aquestes són les candidatures de la província de Barcelona… ai, perdó, que volia escriure demarcació, o millor àmbit, o territori… bé, deixem-ho, que el nom no fa la cosa. Són les que ens trobarem el dia de Tots Sants a les meses electorals de Terrassa. N'hi ha 18 a Barcelona, Girona i Tarragona, i 16 a Lleida. Total, 70 llistes, un munt de gent...

Com que els diumenges m'he proposat oferir-vos algun "suplement", aquí ho teniu. Estareu estretinguts/des…
http://www.parlament2006.cat/web/noticias/noticia024.htm

Si voleu (i podeu…) treure'n l'aigua clara…

http://www.ciutadans-ciudadanos.com

www.pacma.net

www.msres.org

www.elsverds.info

www.porunmundomasjusto.com

www.pcpcatalunya.info

www.esconsinsubmisos.org

www.partithumanista.org

www.posicuarta.org

www.partidoazul.com

www.partidofamiliayvida.es

www.12deoctubre.com

www.independentistes.cat

http://decideix.cat

Ah, la foto del començament és del novembre del 1933... Temps d'eleccions en una altra Espanya, en una altra Catalunya... A la cua hi ha diversos tipus de ciutadans/nes que en aquella època no estaven massa acostumats/des a votar. Les dones, que per aquell temps s'estrenaven. I els capellans, que tampoc no tenien per costum això de demanar al poble la seva opinió... De fet, l'Església catòlica té encara problemes amb això de la democràcia. I amb les dones, més de setanta anys després que deixéssin de ser ciutadanes de segona. Ni veu ni vot: un paper subaltern. Com no sigui per cuidar malalts, educar nens, rentar roba, fer feines secundàries a les parròquies o tasques assistencials... Certament, ho diuen amb més subtilesa, però ja és això, ja.