19 d’oct. 2006

Balances fiscals: de barri, de carrer...

(19 octubre 2006) Avui dijous ens trobem, si voleu, a les pàgines d'opinió del Diari de Terrassa. L'article comença així: "El dia que es facin públiques(i oficials) les balances fiscals d'aquest país, sabrem el que ja sabem. La pregunta real és: quant paga Catalunya de més?…"

Llegiu-lo, i després, si us ve de gust i us animeu, opineu en aquest blog. Demà el publicaré sencer. Mentrestant, us proposo algunes qüestions:

-Per què quan volem saber què aporta i què rep cada comunitat a l'Estat/de l'Estat, no ho comptem tot? El balanç és molt més complex i ampli si hi afegim altres coses: per exemple un balanç d'importacions / exportacions (diguem-ne "comerç exterior", si voleu). Per exemple, els índex de qualitat de vida, molt diversos. Per exemple, algun índex d'oportunitats de tota mena que tenen els ciutadans pel sol fet de viure a Terrassa o a Cuenca… La comparació seria molt més justa. Crec que no hi sortiríem perdent gens ni mica. La política fiscal i la distribució territorial del pressupost no són varetes màgiques ni els únics instruments per equilibrar un país.

-Per què no fem balances fiscals interiors, de Catalunya? Ja posats a ficar el dit a l'ull, estaríem molt entretinguts i descobriríem coses molt, molt interessants.

-Penseu que Catalunya ha de seguir insistint en la tradició del "memorial de greuges"?

-Penseu, com penso jo, que la nostra és una comunitat privilegiada en molts sentits, encara que ens fregeixin amb peatges, parquímetres, preus desorbitants dels pisos, IPC, etc…?

-Per què aquest país ha anat perdent lideratge econòmic-industrial a favor de Madrid? Només perquè els governs centrals -tradicionalment i molt especialment els d'Aznar- s'han estimat més invertir a la capital? O hi ha potser alguna cosa que podríem fer millor?

-Per què quan ens queixem de les infraestructures no reconeixem que en alguns casos si no les tenim encara és només per culpa nostra? (cas Quart Cinturó, per exemple).

Si voleu veure la portada del Diari de Terrassa d'avui, en pdf, aneu a www.terrassa.net.



1 comentari:

Anònim ha dit...

et seguim cada dia, capellarovira