26 de des. 2007

El rei, millor calladet

Es un paio alt, d’amples espatlles, guapot, simpaticot. Sap estar, té sortides catxondes, no se’l veu excessivament cregut. Ha tingut l’encert de trobar el punt mig d’una fórmula que combina sàviament una monarquia d’estar per casa, un uniforme militar ple de medalles i galons, un estil esportiu i desenfadat, unes mínimes concessions cortesanes i una mica de catolicisme ritual, el justet. Però es perd quan posa en marxa la màquina de fer discursos oficials. Aleshores és quan a ell li comença a relliscar la corona del cap i a altres ens cauen altres coses rodolant cames avall.

Tòpics de segona mà. Els discursos de la famosa Pasqua militar, el dia de la Hispanitat i algun altre són les peces clau del sistema de missatges profunds que suposadament envia el monarca sobirà als seus súbdits sobirans. Però el més destacat i entranyable és el de Nadal, quan aprofita la tele per desitjar-nos unes bones festes a l’hora de sopar. En aquell moment ja fa hores que està en marxa tota una maquinària repartida pels mitjans de comunicació de tot el país, dedicada en cos i ànima a trossejar el discurs, buscar significats profunds a una col.lecció de tòpics i idees de segona mà, a cercar missatges amagats en alguna frase. Ens hem cregut que és important el que diu perquè és important qui ho diu i el moment que aprofita per dir-ho. Res, ximpleries. No diu mai res de bo, tot i que hi posa el punt just de solemnitat i entranyable proximitat.

Más de lo mismo. Ho sabem tots, però fem veure que no i omplim pàgines i pàgines a la premsa dedicades a analitzar, ensumar, interpretar i lloar el missatge reial. Una altra tradició nadalenca, d’aquestes que deixen de tenir significat però repetim perquè així s’ha fet tota la vida. No tinc cap espia a la Zarzuela, però seria capaç d’escriure el guió del missatge nadalenc del rei Juan Carlos (així, res de Joan Carles, aquí i a la Xina) dues setmanes abans: no m’equivocaria gaire. Quatre referències a la unitat, al terrorisme, a la saludable diversitat de la pàtria indissoluble, als soldats i exèrcits que garanteixen la indissolubilitat si algun dia falla tot, una mica de rotllo hispanoamericà i para de comptar.

Tele i vitrina. Dels seus discursos nadalencs, retòrics i buits, no en quedarà mai una frase per a la història. A canvi, de les seves sortides del guió en podia viure si algun dia es queda sense corona: els que han aprofitat el “que te calles” com a to per a telèfons mòbils han fet una pasta, la SGAE hauria d’intervenir per reclamar els drets del monarca... Per això mateix, el millor que es pot fer amb el rei i la monarquia en general és el mateix que fem a les cases amb les coses de cert valor, poca utilitat i vistoses: desar-les en una vitrina, a la vista, però tancades. I en el cas de la tele, que no deixa de ser una vitrina presidint el menjador, millor amb el volum abaixat. Calladet, ja que no tenim altre remei que ser monàrquics per la gràcia de Déu.

4 comentaris:

Francesc Puigcarbó ha dit...

és que a banda que li escriuen (diuen que és Ana Rosa Quintana) cada anys és el mateig discurs.

JR&OC ha dit...

Doncs mira que els discursos del fill i hereu... Potser haurem de posar les nostres esperances (republicanes, a l'espera de millors temps) en la futura reina Leonor... Amb una mare con la Letizia, no tindrà perdó de Déu si no fa discursos amb una mica més de gràcia (formal) i una mica més de contingut.

Unknown ha dit...

Al meu blog vaig penjar això fa pocs dies

Les referències son al diari Avui
del 25-25 de desembre 2007


4. Juxtaposicions. Comparacions.

"El Rei d'Espanya reclama a PSOE i PP unitat en temes d'Estat" ( pg.7 )

El rei de Bèlgica "Albert II insta flamencs i valons a construir un 'futur comú'".
"Anima els ciutadans francòfons i neerlandòfons a fer l'esforç d'aprendre la llengua de l'altre.
(pg. 9)

Com per atzar, l'Avui juxtaposa, amb dues pàgines de diferència, els discursos nadalencs de dos monarques. Es fa gairebé necessari comparar. I jo hi veig alguna virtud d'un que podria servir d'exemple a l'altre.

Se m'acut que Joan Carles d'Espanya podria estudiar, avaluar i acabar decidint si també ell podria dir seriosament i conveçuda als ciutadans espanyols el mateix que ha dit Albert de Bèlgica als ciutadans belgues.
Potser la monarquia no hi perdria gran cosa i guanyaria el cor de moltíssims catalans, a banda de passar a la història amb un altre punt més, aquest decisiu, a la seva fitxa. Pensin-s'ho, senyors consellers del monarca de la casa Reial. Aconsellin-lo bé. Ja sé que és difícil, ja, el que suggereixo. Hiperdifícil, però no impossible. Necessari potser també.
Això sí, cal fer-ho quan toca, no quan ja no pugui ser ...

______________


Jo ho penso de veritat...

JR&OC ha dit...

Sani, el problema és que a vegades esperem del rei coses que no estan en les mans ni dels tres reis de l'orient: no té autonomia política, tot i que pot "pastelejar" alguna que altra cosa. I els perills d'un borbó "borbonejant" ja estan escrits a la història d'Espanya... Tanmateix, si sapigués esdevenir rei de les Espanyes, obriria vells i nous camins força transitables i còmodes per a tothom...